Healthy Active Lifestyle Coach Veerle

Beweeg twee uur op het werk

Afbeelding---StandingMeetingBreng tijdens de werkuren twee uur staand en bewegend door, adviseert een internationaal expertenpanel in het British Journal of SportsMedicine.

Een sedentaire levensstijl verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers. Mensen die het meest tijd zittend doorbrengen, hebben een twee keer hogere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 dan mensen die het minst zitten. Wie veel zit, blijkt ook meer vet rond de vitale organen op te slaan. Bovendien helpt het niet om het zitten te ‘compenseren’ met meer lichaamsbeweging. Ook bij wie veel sport, blijven de negatieve aspecten van veel zitten bestaan.

Daarom pleit de expertengroep ervoor dat mensen ook tijdens de werkuren bewegen. Wie een kantoorbaan heeft, brengt 65 à 75 procent van zijn tijd zittend door. Volgens de onderzoekers daalt het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk wanneer werknemers minstens twee uur per dag staan of rondwandelen, al is dat effect nog groter bij vier uur of meer lichte activiteit. Zittend werk moet geregeld onderbroken worden door stand werk. Omgekeerd moeten mensen die voortdurend moeten rechtstaan op hun werk, ook geregeld de kans krijgen om wat rond te wandelen of minstens van houding te veranderen en geregeld te gaan zitten.

verstelbaa BureauEnkele coach tips:

  • Gebruik een verstelbare bureau, waaraan u zowel kunt zitten als staan.
  • Ga rechtop staan tijdens telefoongesprekken, vergaderingen en koffiepauzes.
  • Zorg ervoor dat u een eindje moet lopen naar de vuilnisbak of de printer.
  • Parkeer uw wagen wat verder, zodat u een stuk moet stappen naar het werk.

Like mijn Facebook pagina voor meer van deze leuke tips.