Healthy Active Lifestyle Coach Veerle

Eet u ook onbewust 46 theelepels suiker per dag?

Afbeelding---Suiker-01

Amerikaanse wetenschappers beweren dat mensen tot 46 theelepels suiker per dag eten, dat is vier keer meer dan het aanbevolen maximum.

Toegevoegde suikers

De studie bestudeerde de voedingsgegevens en bloedresultaten van 6.000 volwassen mannen en vrouwen tussen 1999 en 2006. Ze verdeelde de deelnemers in vijf groepen volgens de hoeveelheid van toegevoegde suikers en caloriehoudende zoetmakers die ze dagelijks consumeerden. De groep die het meeste suiker at, consumeerde een gemiddelde van 46 theelepels toegevoegde suikers per dag. De groep die het minst suiker at, kwamen aan drie theelepels. De onderzoekers bestudeerden voor deze waarden niet eens hoeveel natuurlijke suikers ze uit fruit en vruchtensap opnamen.

Aantrekkelijker

De onderzoekers zeggen dat fabrikanten consequent meer suiker gebruiken in producten om ze aantrekkelijker te maken voor klanten. Ze waarschuwen dat een dieet rijk aan suiker even dodelijk is als vette voeding wat cholesterol en het risico op hartziekten betreft. Veel mensen beseffen echter niet dat ze zo’n grote hoeveelheid eten.

Cholesterol

Onderzoekster Miriam Vos zegt dat suiker een stille bedreiging is voor de gezondheid om dat het zo vaak ‘verstopt’ wordt in voeding. “Net als het eten van veel vet kan suiker het niveau van cholesterol verhogen. De totale consumptie van suiker na substantieel toe de laatste jaren, dit is voornamelijk door een verhoogde opname van toegevoegde suikers in verwerkte en bereide voeding. Fabrikanten gebruiken suiker om hun voeding lekkerder en aantrekkelijker te maken. Het is belangrijk voor de volksgezondheid op lange termijn om te kijken naar hoeveel toegevoegde suiker mensen opnemen en manieren te vinden hoe dat te beperken.”

Eet gezond!

Wilt u gezonder eten? Begin alvast met een evenwichtig ontbijt.